Bank Po English Antonym

Bank Po English Antonym

Direction (Qs. 16-25 ) : Pick up the correct antonyms for each of
the following words.

1. REINFORCING
(a) contradicting (b) wishing (c) jolting
(d) forcing (e) re-inventing

2. SLUMP
(a) output (b) rise (c) slide
(d) slack (e) input

3. SHRANK
(a) Hope (b) Depended (c) Grew
(d) Pretended (e) Integrated

4. DETERIORATED
(a) Reduced (b) Moderated
(c) Depreciated (d) Encouraged
(e) Recovered

5. BANISHED
(a) Secluded (b) Embraced (c) Included
(d) Loved (e) Delivered

6. BEFRIENDED
(a) recoiled (b) killed (c) accepted
(d) mistrusted (e) ignored

7. FRAIL
(a) Unhealthy (b) Massive (c) Rich
(d) Robust (e) Civilised

8. SPLENDIDLY
(a) Wisely (b) Unfairly (c) Rudely
(d) Reluctantly (e) Unimpressively

9. CHARMED
(a) Offended (b) Stunned (c) Repulsed
(d) Jealous (e) Outraged

10. AVID
(a) unenthusiastic (b) efficient (c) boring
(d) impartial (e) incompetent

Answers: 1[d], 2 [a], 3[c], 4[c], 5[a], 6[c], 7[c], 8[b], 9[c], 10[d]

Continue Reading

Synonyms Antonyms Questions For SSC Exams

Directions (1-8) : Pick up the correct synonyms for each of the
following words.

1. BLITHE
(a) joyless (b) grudging (c) somnolent
(d) cheerful (e) None of these

2. CAPTIVATE
(a) repel (b) subjugate (c) dangerous
(d) fascinate (e) None of these

3. HONORARY
(a) honest (b) dignified (c) unpaid
(d) praiseworthy (e) None of these

4. FORESEE
(a) contemplate (b) visualise (c) assume
(d) hypothesis (e) None of these

5. ANNEX
(a) add (b) low (c) copy
(d) initial (e) None of these

6. MENAGE
(a) suffocation (b) system (c) law
(d) household (e) None of these

7. INFIRMITY
(a) disease (b) malady (c) weakness
(d) slimness (e) None of these

8. IMMINENT
(a) eminent (b) immediate (c) future
(d) impending (e) None of these

Answers: 1[d], 2[d], 3[c], 4[b], 5[a], 6[d], 7[c], 8[d]

Continue Reading

Banking English Word Power Questions

Directions (1-8) : Pick up the correct synonyms for each of the
following words.

1. HAUGHTY
(a) imperial (b) imperious (c) adamant
(d) empire (e) None of these

2. LOQUACIOUS
(a) Victorian (b) bombastic (c) verbose
(d) ambiguous (e) None of these

3. BEQUEST
(a) Parsimony (b) matrimony (c) heritage
(d) patrimony (e) None of these

4. RECUPERATE
(a) recapture (b) reclaim (c) recover
(d) regain (e) None of these

5. ATTENUATE
(a) repent (b) make thin (c) force
(d) divide (e) None of these

6. ABSTINENCE
(a) synchronic (b) torrential (c) restraint
(d) gluttony (e) None of these

7. TACITURNITY
(a) dumbness (b) changeableness
(c) hesitation (d) reserve
(e) None of these

Answers: 1[b], 2[c], 3[c], 4[c], 5[b], 6[c], 7[d]

Continue Reading

English Spot The Error RBI Grade B Previous Year Question

This is the Question of English in which topic is Spot The Error which has been asked in RBI Grade B Officer Exam

Directions (1-5) : Read each sentence to fmd out whether there is any grammatical mistakes/ error in it. The error. if any, will be in one part of the sentence. Select the number of the part with the er¬ror as your answer. If there is no error, select ‘No error’ as your an¬swer. (Ignore the errors of punctuation. If any)

1. One way of dealing with such a (1)/ situation is by issuing a legal notice (2)/ to the ac¬cused, when the other is (3)/ to settle the matter amicably (4)/ No error (5)

2. The shrewd manager left Smarth (1)/ with no choice how-ever to reign from (2)/ the post by transferring him to (3)/ an entirely remote and hostile lo-cation (4)/ No error (5)

3. It is ironic that the management (1)/of the organisation refuses to adhere (2)/ to the same standards of corporate governance (3)/that it requires of companies deals with it (4)/ No error (5)

4. With so lowly call rates, the new (1)/ telecom service company is definitely going (2)/ to give the current market leaders a (3)/ run for their money and market share (4)/ No error (5)

5. As retailers may well be on their (1)/ way to experiment with the change in policy (2)/ for the next few months, consumers may also take (3)/ time to get used to late night shop-ping (4)/ No error (5)

Answers: 1[2], 2[2], 3[1], 4[1], 5[5]

Continue Reading

RBI Grade B Officer Fill in The Blanks Questions

RBI Grade B Previous Year Questions of 2016 Questions on English Double Fill in the Blanks

Direction. (1-5) Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the word for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.
1. Most auto-rickshaw drivers in the city _______to ply for short distances, since doing so does not __________them much.
(1) agree, profit
(2) refuse, earn
(3) disagree, revenue
(4) accept, affects
(5) ask, comfort

2. Though surprising, it is __________that Rupesh has not got the job by _________of his parents’ political connections.
(1) veritable, inspiration
(2) veracious, influence
(3) paradoxical. intent
(4) true, virtue
(5) alleged, power

3. In order to avoid _________ due to car parking, appropriate sig¬nage and painted boundary strips at parking locations have been ________ in the building premises.
(1) problem, install
(2) traffic, felicitated
(3) congestion, provided
(4) accidents, fix
(5) sleeping, used

4. During power cuts, one can never get _______ to the customer service executive to ___________ a complaint regarding the same.
(1) across, lodge
(2) through, write
(3) over, dictate
(4) along, create
(5) off. file

5. In the olden days, shopkeepers used to dupe the ______customers by attacking removable magnetic weights ______their weighing instruments.
(1) cheating, for
(2) strict, with
(3) docile, across
(4) innocent, under
(5) lovely, from

Answers: 1[2], 2[4], 3[4], 4[1], 5[4]

Continue Reading

RBI Grade B 2017 English Passage Questions

Directions (81-85) : Read the following passage carefully to answer the given questions.

Paragraph 1 : It has been obvious for some time that the creation of the euro was a terrible mistake. Europe never had the preconditions for a successful single currency-above all, the kind of fiscal and banking union that, for example, ensures that when a housing bubble in Florida bursts, Washington automatically protects seniors against any threat to their medical care or their bank deposits.

Paragraph 2 : Leaving a currency union is, however, a much harder and more frightening decision than never entering in the first place, and until now even the Continent’s most troubled economies have repeatedly stepped back from the brink. Again and again, governments have submitted to creditors’ demands for harsh austerity, while the European Central Bank has managed to contain market panic.

Paragraph 3 : But the situation in Greece has now reached what looks like a point of no return. Banks are temporarily closed and the government has imposed capital controls — limits on the movement of funds out of the country. It seems highly likely that the government will soon have to start paying pensions and wages in scrip, in effect creating a parallel currency. And next week the country will hold a referendum on whether to accept the demands of the “troika” — the institutions representing creditor interests — for yet more austerity.

Paragraph 4 : Greece should vote “no.” and the Greek government should be ready, if necessary. to leave the euro. To understand this, we need to realize that most — not all, but most — of what we have heard about Greek profligacy and irresponsibility is false. Yes, the Greek government was spending beyond its means in the late 2000s.
But since then it has repeatedly slashed spending and raised taxes. Government employment has fall¬en more than 25 per cent, and pensions (which were indeed much too generous) have been cut sharply. If all this is added up, all the austerity measures have been more than enough to eliminate the original deficit and turn it into a large surplus. So why didn’t this happen? Because the Greek economy col¬lapsed, largely as a result of those very austerity measures, dragging revenues down with it.

Paragraph 5 :And this collapse, in turn, had a lot to do with the euro, which trapped Greece in an economic straitjacket. Cases of successful austerity, in which countries rein in deficits without bringing on a depression: typically involve large currency devaluations that make their exports more competitive. This is what happened, for example, in Canada in the 1990s, and to an important extent it’s what happened in Iceland more recently. But Greece, without its own currency, didn’t have that option.

Paragraph 6 : So have I just made the case for “Grexit” — Greek exit from the euro? Not necessarily. The problem with Grexit has always been the risk of financial chaos, of a banking system disrupted by panicked withdrawals and of business hobbled both by banking troubles and by uncertainty over the legal status of debts. That is why successive Greek governments have acceded to austerity demands, and why even Syriza, the ruling leftist coalition, was willing to accept the austerity that has already been imposed. All it asked for was, in effect, a standstill on further austerity. 81.

81.Through the examples of other countries, the author is trying to throw light on the fact that
(A) not many countries have been successful at currency’s deval-uation.
(B) a country has a competitive edge only when it has a cur¬rency of its own.
(C) when implemented carefully austerity measures can provide expected results.
(1) None of (A), (B) and (C)
(2) Both (B) and (C)
(3) Only (B)
(4) Only (A)
(5) Other than those given options

82. Which of the following can re place the idiom ‘point of no R. turn’ as used in the passage?
(1) Barking up the wrong true
(2) Be glad to see the back of
(3) Light at the end of the tun-nel
(4) Back to the drawing board
(5) None of the given options

83. Which of the following are author’s views on Grexit?
(1) Greece’s exit from the euro zone will aid in taking the country out of the crisis.
(2) None of the given options
(3) Banks will be co-‘pelled to lend mare.
(4) Greeks must be unwilling to leave euro
(5) Grexit will lead to polio cal unrest in neighbouring countries.

84. Which of the following best summarises Paragraph 4?
(A) Greece’ government failed in anticipating the consequences of its action.
(B) Greece’s economy collapsed owing to implementation ul austerity measures.
(C) Greece’s government intends to introduce measures in or der to bring the crisis under control.
(1) Only (A)
(2) None of (A). (B) and (C]
(3) Only (B)
(4) Both (B) and (C)
(5) Both (A) and (B)

85. Which of the following can be the concluding sentence to the passage?
(1) Greece, without its own currency, will lead its neighbouring countries to a downfall.
(2) Grexit is inevitable and will take its economy out of cri-sis.
(3) The Grexit is unlikely to benefit either the country or global economy.
(4) In order to experience brighter days, austerity measures must be eased.
(5) Syriza will continue to play a critical role in Grexit

Answers: 81 [2], 82 [5], 83 [1], 84 [3], 85 [4]

Continue Reading