Math Aptitude HCF LCM for Bank PO Clerk Exam

Math Aptitude HCF LCM is an important topic for Bank Po Exams like SBI PO Clerk, IBPS PO clerk, SSC Exam like CGL, MTS, CPO SI, CHSL, Railways Exam

1. What greatest number can be subtracted from 10,000 so that the remainder may be divisible by 32, 36, 48 and 54 ?
(a) 9136 (b) 9191 (c) 9933
(d) 9216 (e) None of these

2. Find the least number which, when divided by 8, 12 and 16, leaves 3 as the remainder in each case; by 7 leaves no
remainder.
(a) 145 (b) 147 (c) 148
(d) 157 (e) None of these

3. Find the greatest number that will divide 55, 127 and 175 so as to leave the same remainder in each case.
(a) 26 (b) 24 (c) 23
(d) 29 (e) None of these

4. Find the least multiple of 11 which, when divided by 8, 12 and 16, leaves 3 as remainder.
(a) 13 (b) 18 (c) 28
(d) 9 (e) None of these

5. What least number should be added to 3500 to make it exactly divisible by 42, 49, 56 and 63?
(a) 10 (b) 18 (c) 25
(d) 28 (e) None of these

26. Find the least number which, when divided by 72, 80 and 88, leaves the remainders 52, 60 and 68 respectively.
(a) 7900 (b) 7800 (c) 7200
(d) 7600 (e) None of these

7. Find the greatest number of 4 digits which, when divided by 2, 3, 4, 5, 6 and 7, should leave remainder 1 in each case.
(a) 9661 (b) 9671 (c) 9695
(d) 9696 (e) None of these

8. The traffic lights at three different road crossings change after every 48 sec., 72 sec., and 108 sec. respectively. If they all change simultaneously at 8:20:00 hrs, then at what time will they again change simultaneously?
(a) 10 (b) 12 (c) 14
(d) 16 (e) None of these

9. The HCF and LCM of two numbers are 44 and 264 respectively. If the first number is divided by 2, the quotient is 44. What is the other number?
(a) 108 (b) 44 (c) 124
(d) 132 (e) None of these

10. The product of two number si 2160 and their HCF is 12. Find the possible pairs of numbers.
(a) 1 (b) 2 (c) 3
(d) 4 (e) None of these

Answers: 1[a], 2[b], 3[b], 4[d], 5[d], 6[a], 7[a], 8[b], 9[d], 10[b]

Continue Reading

Questions on Bank PO Clerk Math HCF and LCM

1. One-fifth of a number is 81. What will 68% of that number be ?
(a) 195.2 (b) 275.4 (c) 225.6
(d) 165.8 (e) None of these

2. Philip, Tom and Brad start jogging around a circular field
and complete a single round in 18, 22 and 30 seconds
respectively, In how much time, will they meet again at the
starting point ?
(a) 3 min 15 sec (b) 21 min
(c) 16 min 30 sec (d) 12 min
(e) None of these

3. Amit, Sucheta and Neeti start running around a circular track
and complete one round in 18, 24 and 32 seconds
respectively. In how many seconds will the three meet again
at the starting point if they all have started running at the
same time ?
(a) 196 (b) 288
(c) 324 (d) Cannot be determined
(e) None of these

4. The numbers 11284 and 7655, when divided by a certain
number of three digits, leave the same remainder. Find that
number of three digits.
(a) 161 (b) 171 (c) 181
(d) 191 (e) None of these

5.  The LCM of two numbers is 2079 and their HCF is 27. if one
of the numbers is189, find the other.
(a) 273 (b) 279 (c) 297
(d) 307 (e) None of these

6. Find the least number which, when divided by 18, 24, 30 and
42, will leave in each case the same remainder 1.
(a) 2521 (b) 2556 (c) 2456
(d) 2473 (e) None of these

7. Find the greatest number of six digits which, no being divided
by 6, 8, 9 nad 10, leaves 4, 5, 6, 7 and 8 as remainder
respectively.
(a) 997918 (b) 997919 (c) 997914
(d) 997916 (e) None of these

8. what least number nust be subtracted from 1936 so that the
remainder when divided by 9, 10, 15 will leave in each case
the same remainder 7?
(a) 29 (b) 39 (c) 49
(d) 59 (e) None of these

9. What greatest number can be subtracted from 10,000 so that
the remainder may be divisible by 32, 36, 48 and 54 ?
(a) 9136 (b) 9191 (c) 9933
(d) 9216 (e) None of these

10. Find the least number which, when divided by 8, 12 and 16,
leaves 3 as the remainder in each case; by 7 leaves no
remainder.
(a) 145 (b) 147 (c) 148
(d) 157 (e) None of these

Answers: 1[b], 2[c], 3[b], 4[d], 5[c], 6[a], 7[a], 8[b], 9[a], 10[b]

Continue Reading

RBI Grade B Officer Number Series Questions

B Grade B Officer Previous Year Number Series Questions

Directions (Q1-Q5) : In each of the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.
Q1.
18.3 20.6 1622.9 13.7 2.2 11.4
(1) 2.2
(2) 16
(3) 22.9
(4) 20.6
(5) 13.7
Q2.
4 11 37 151 771 4633
(1) 151
(2) 4
(3) 37
(4) 771
(5) 11

Q3.
188 154 140 132 128 126 125
(1) 154
(2) 132
(3) 128
(4) 140
(5) 126
Q4.
391 394 399 411 431 461 503
(1) 399
(2) 411
(3) 394
(4) 461
(5) 431

Q5.
9 5 6 10.5 23 61 183
(1) 61
(2) 23
(3) 10.5
(4) 6
(5) 5

Answers: 1[1], 2[1], 3[1], 4[3], 5[1]

Continue Reading