Reasoning Alphabet Number Arrangement

From Reasoning Alphabet number Arrangement topic one could expect 5 questions especially Clerical cadre exam.

DIRECTIONS (Q. 1-15) : Answers the questions given below referring to the following arrangement:
J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4
1. Four of the following five are alike in a certain way as regards their position in the above arrangement and so form a group.
Which is the one that does not belong to that group?
(a) 2 3 # (b) O I C (c) K O 5
(d) # P I (e) B $ <

2. What will come in the place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
P R J # L 3 7 1 2 @ O N ?
(a) D K C (b) 5 @ O (c) D K @
(d) = 5 @ (e) None of these

3. It the above series is re-arranged in the reverse order, which will be the eleventh element to the left to the sixteenth element from the left end?
(a) J (b) 6 (c) B
(d) < (e) None of these

4. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a symbol?
(a) None (b) Two (c) Four
(d) Three (e) None of these

5. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed a consonant?
(a) One (b) Two (c) Three
(d) More than three (e) None

6. If it is possible to make a meaningful word with the third, the fifth, the seventh and the tenth letters of the word ‘OUTRAGEOUS’, which of the following will be the second letter of that word? It more than one such word can be formed, give ‘X’ as the answer and if no such word can be formed, give ‘Y’ as the answer.
(a) E (b) A (c) S
(d) Y (e) X

7. The positions of the first and the second digits in the number 7986032451 are interchanged. Similarly the positions of the third and fourth digits are interchanged and so on. Which of the following will be the fifth digit from the right end after the rearrangement?
(a) 3 (b) 6 (c) 4
(d) 0 (e) None of these

8. If the letters of the word ‘PRINCE’ are rearranged as they appear in the English alphabet, the position of how many letters will remain unchanged after the rearrangement?
(a) Four (b) One (c) Two
(d) Three (e) None of these

9 How many such pairs of letters are there in the word ‘CHILDREN’ each of which has as many letters between them
in the word as there are between them in the English alphabet?
(a) 3 (b) 5 (c) 4
(d) 2 (e) None of these

10. How many such digits are there in the number 764528 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are arranged in descending order within the number?
(a) None (b) One (c) Two
(d) Three (e) More than three

11. The letters in the word DANGEROUS are changed in such a way that the consonants are replaced by the previous letter in the English alphabet and the vowels are replaced by the next letter in the English alphabet. Which of the following will be the third letter from the left end of the new set of letters?
(a) B (b) M (c) O
(d) L (e) None of these

12. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in the new arrangement?
(a) Four (b) One (c) Two
(d) Three (e) None of these

Answers: 1[e], 2[a], 3[c], 4[c], 5[e], 6[e], 7[d], 8[c], 9[a], 10[b], 11[b], 12[c], 13[b], 14[b], 15[d]

Continue Reading