22nd July 2018 Daily Current Affairs

22nd July 2018 Daily Current Affairs

1. Union Home Minister Rajnath Singh will be launching on 21st July 2018 Police Cadet Program in order to bridge the gap between Police and public by the help of school studentd. Not only this program gives special attention to the students of 8th standard and 9th standard

2.In order to curb fake calls and messages TRAI (Telecom Regulatory Authority Of India) has announced the new rules. As per the new rule User consent is mandatory before sending any unwanted messages.

3. In Rajya Sabha Prevention Of Corruption Bill was passed

4. Reserve Bank Of India (RBI) is going to launch new note of Rs 100.

5.Ganga Plantation Canpaign was organised on behalf of National Clean Ganga Mission which was organized in 5 different states which are Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Uttarakhand, West Bengal.

6. Justice K.M.Joseph was again recommeded to bceome the Supreme court judge

7. No Confidence motion which was launched by TDP failed in the parliament. NDA got 325 votes.

8. Myanmar became the 68th country to become the member of the International Solar Organisation.

9. Gopal Das Neeraj who was the Famous song writer died

Continue Reading

IBPS SO Agriculture Plant Physiology, Genetics, Plant Breeding

IBPS SO Agriculture Plant Physiology, Genetics, Plant Breeding

The main function of endoplasmic reticulum (rough ER) is
(a) Fat synthesis
(b) Protein synthesis
(c) Disease resistance
(d) Chlorophyll synthesis
2. Photorespiration is high in
(a) Maize (b) Sugarcane
(c) Pineapple (d) Rice
(e) Potato
3. Tick out which is not correctly matched
(a) Chloroplast – chlorophyll
(b) Chromoplast – red pigments
(c) Leucoplast – storage proteins
(d) Nucleolus – fat
(e) All of the above
4. Ribosomes are produced in
(a) ER (rough) (b) Nucleolus
(c) Mitochondria (d) Chloroplast
(e) None of these
5. Latent heat of vaporization (water to vapour) is
(a) 80 cal (b) 540 cal
(c) 586 cal (d) 620 cal
(e) 500 cal
6. Transpiration is measured by
(a) Lysimeter (b) Potometer
(c) Tensionmeter (d) Auxanometer
(e) None of these
7. Stomata are regulated by
(a) N (b) P
(c) K (d) Ca
(e) Na
8. Maximum density of water exists at
(a) 0°C (b) 4°C
(c) 40°C (d) 100°C
(e) 90°C
9. Plant lost water in transpiration upto the extent of
(a) 80% (b) 90%
(c) 95% (d) 99%
(e) 85%
10. The chemical nature of GA3
is
(a) Phenolic (b) Terpene
(c) Purine (d) Indole
(e) None of these

Answers: 1[b], 2[d], 3[d], 4[b], 5[c], 6[b], 7[c], 8[b], 9[d], 10[b]

Continue Reading

SBI SO IT Digital Logic

SBI SO IT Digital Logic

1. Which network is a packet switching network?
(a) Ring network (b) LAN
(c) Star network (d) EuroNET
(e) None of the above

2. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?
(a) Memory Address Register
(b) Memory Data Register
(c) Instruction Register
(d) Program Counter
(e) None of the above

3. A temporary storage area, attached to the CPU, for I/O operations is a________.
(a) Chip (b) Buffer
(c) Register (d) Core
(e) None of the above

4. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
(a) Bus control (b) Interrupts
(c) Bus arbitration (d) Status
(e) None of the above

5. Which of the following storage and retrieval methods would be well suited to your processing requirements if you only need to retrieve records one at a time and there is no fixed pattern to the requests for data and records?
(a) indexed sectors (b) Sequential
(c) Direct (d) indexed direct
(e) None of the above

6. The functional difference between SR flip-flop and JK flipflop is that
(a) JK flip-flop is faster than SR flip-flop
(b) JK flip-flop has a feed back path
(c) JK flip-flop accepts both inputs 1
(d) JK flip-flop does not require external clock
(e) None of the above

7. The inverter OR gate and AND gate are called decision making elements because they can recognize some input _____ while disregarding others. A gate recognizes a word when its output is _____
(a) words, high (b) bytes, low
(c) bytes, high (d) character, low
(e) None of the above

8. A p- channel enhancement type MOSFET performs much the same function as a PNP transistor, except that
(a) it operates much faster
(b) it is considerably larger
(c) it is controlled by voltage rather than by current, so
that it requires very little current at the control terminal
(d) it is controlled by current rather than by voltage like a
bipolar transistor.
(e) None of the above

9. The simplified form of the Boolean expression (X + Y+ XY)(X + Z) is
(a) X + Y + Z (b) XY + YZ
(c) X + YZ (d) XZ + Y
(e) None of the above

10. A shift register moves the _____ left or right. Serial loading means storing a word in a shift register by entering _____ bit per clock pulse With parallel or broadside loading, it takes only one _____ pulse to load the input word
(a) light, eight, clock (b) right, eight, clock
(c) bits, one, register (d) bits, one, clock
(e) None of the above

Answers: 1[d], 2[c], 3[b], 4[c], 5[d], 6[c], 7[a], 8[c], 9[c], 10[d]

Continue Reading

Bank Po English Antonym

Bank Po English Antonym

Direction (Qs. 16-25 ) : Pick up the correct antonyms for each of
the following words.

1. REINFORCING
(a) contradicting (b) wishing (c) jolting
(d) forcing (e) re-inventing

2. SLUMP
(a) output (b) rise (c) slide
(d) slack (e) input

3. SHRANK
(a) Hope (b) Depended (c) Grew
(d) Pretended (e) Integrated

4. DETERIORATED
(a) Reduced (b) Moderated
(c) Depreciated (d) Encouraged
(e) Recovered

5. BANISHED
(a) Secluded (b) Embraced (c) Included
(d) Loved (e) Delivered

6. BEFRIENDED
(a) recoiled (b) killed (c) accepted
(d) mistrusted (e) ignored

7. FRAIL
(a) Unhealthy (b) Massive (c) Rich
(d) Robust (e) Civilised

8. SPLENDIDLY
(a) Wisely (b) Unfairly (c) Rudely
(d) Reluctantly (e) Unimpressively

9. CHARMED
(a) Offended (b) Stunned (c) Repulsed
(d) Jealous (e) Outraged

10. AVID
(a) unenthusiastic (b) efficient (c) boring
(d) impartial (e) incompetent

Answers: 1[d], 2 [a], 3[c], 4[c], 5[a], 6[c], 7[c], 8[b], 9[c], 10[d]

Continue Reading

Reasoning Analogy For LIC AAO Exam

Reasoning Analogy For LIC AAO Exam

1. A ‘Square’ is related to ‘Cube’ in the same way as a ‘Circle’ is related to
(a) Sphere (b) Circumference (c) Diameter
(d) Area (e) None of these

2. In a certain code BRIGHT is written as JSCSGG. How is JOINED written in that code?
(a) HNIEFO (b) JPKEFO (c) JPKMDC
(d) KPJCDM (e) None of these

3. ’34’ is related to ’12’ in the same way as ’59’ is related to
(a) 45 (b) 14 (c) 42
(d) 38 (e) 47

4. ‘Mustard’ is related to ‘Seed’ in the same way as ‘Carrot’ is related to
(a) Fruit (b) Stem (c) Flower
(d) Root (e) None of these

5. ADE : FGJ :: KNO : ?
(a) PQR (b) TPR (c) PQT
(d) RQP (e) PRS

6. DGPGJ : MPQPS : : KNENQ : ….?
(a) RUFUX (b) RFUFX (c) RXUXF
(d) RFUFX (e) None of these

7. UTS : EDC : : WVU : ?
(a) XWV (b) WXY (c) SJM
(d) RPO (e) SRP

8. NUMBER : UNBMRE : : GHOST : ?
(a) HOGST (b) HOGTS (c) HGOST
(d) HGSOT (e) HGOTS

9. DRIVEN : EIDRVN : : BEGUM : ?
(a) EUBGM (b) MGBEU
(c) BGMEU (d) UEBGM
(e) BGMUE

10. PRLN : X Z T V : : J L F H : ?
(a) RTNP (b) NPRT (c) NRPT
(d) NTRP (e) RPNT

Answers: 1[a], 2[e], 3[a], 4[d], 5[c], 6[a], 7[a], 8[d], 9[b], 10[a]

Continue Reading

22nd July 2018 Daily Word Power for Bank Po Clerk Exams

1. Abandon
Synonyms: give up, quit, desert,leave, disappear, evacute, forsake
Antonyms: retain, continue, keep,accept, asopt, pursule

2. Advocate
Synonyms: promote, favour, defend, justify, fortify, protect, subscribe, support
Antonyms: discourage, dter, put off

3. Bacteria
Synonyms: bug, insect, microbes, germs
Antonyms: virus

4. Cardinal
Synonyms: chief, basic, important, prominent, essential, vital, major
Antonyms: secondary, minor, small

5. Comprehend
Synonyms: know, grasp, understand, apprehend, realize
Antonyms: miss, escape, lose, avoid, misunderstand

6. Compress
Synonyms: napkin, pad, bandage, wrapping
Antonyms: no antonym

7. Compress
Synonyms: reduce, condense, contract, press
Antonyms: expand, enlarge, swell

8. Downright
Synonyms: totally, fully, wholly, completely, entirelly, absolutely
Antonyms: somewhat, a bit, rather

9. Drastic
Synonyms: dire, strong, harsh, hard, severe, acute, vigorous
Antonyms: destroy, finish, obliterate

10. Generate
Synonyms: make, produce, create, orginate, febroeate, form, invent
Antonyms: deestroy, finish, obliterate

Continue Reading

16th July 2018 Current Affairs

1. Archaeological Survey Of India (ASI) was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in New Delhi

2. Between State Bank Of India (SBI) and Indian Army a MoU Memorandum Of Understanding was signed on Defense Pay Package

3. A new policy on Telecom Sector was approved by the Telecom Commission which will bring 40 Lakh Jobs and bring investment of more than US$100 Billion

4. As per the recomendations of TRAI, Government approved Net Neutrality Scheme.

5. Cannaught Place which is in the center of the Delhi has become the world 9th most costliest office location in Delhu

6. As per the World Bank Report, India has become the 6th largest economy in the world. India has surpassed the economy of France and Britain

7. Indian Prime Minister Narendra Modi has invited American President Donald Trump to become the Chief Guest on the eve of Independence Day.

8. In European Reconstruction Development Bank, India has become the 69th shareholder

9. Death Penalty for the Drug Related Offences was approved by the Sri Lankan Government

10. Indioan First Athlete to win Gold Medal in 400 meter run in IAAF World Under-20 Athletics Championship

Continue Reading

SO Agriculture Officer Professional Knowledge Biology and Plant Biotechnology

Specialist Officer (SO) Agriculture Officer Professional Knowledge Biology and Plant Biotechnology

1.  The microbes play an important role in the catalytic complicated chemical reactions of
(a) Wine productions (b) Fermentation
(c) Dairy product (d) All of the above
(e) None of these

2.  Which among the following contains only one type of nucleic acid?
(a) Bacteria (b) Virus
(c) Dead virus (d) All
(e) None of these

3. The plant virus was first isolated in crystalline form
(a) TMV (b) Baceriophages
(c) Cyanophages (d) HIV
(e) None of these

4. The molecular scissors used to cut DNA into specific genes of interest are called
(a) Exonucleases
(b) Restriction endonucleases
(c) Ligases
(d) Polymerases
(e) None of these

5. The quickest way to produce homozygous breeding lines from heterozygous parents is through:
(a) Half-seed technique (b) Doubled haploids
(c) Introgression (d) Aneuploidy
(e) None of these

6. Which of the following organelle lack membrane?
(a) Mitochondria (b) Ribosomes
(c) Microtubules (d) Peroxisomes
(e) None of these

7. Virions are____
(a) DNA viruses (b) RNA viruses
(c) Naked DNA viruses (d) Naked RNA viruses
(e) None of these

8. DNA is present in
(a) Nucleus (b) Mitochondria
(c) Chloroplast (d) All the above
(e) None of these

9. DNA replication occur in which stage of cell division?
(a) G1 phase (b) G2 phase
(c) S phase (d) M phase
(e) G3 phase

10. Bt cotton is resistant to bollworm, it ie due to
(a) Bt is repellent to bollworm
(b) Bt is contact poison for bollworm
(c) Bt is stomach poison; it changes the permeability of
stomach due to generation of pores in alkaline
environment of stomach
(d) Bt is causing death due to asphagsiation of insect
(e) None of these

Answers: 1[d], 2[b], 3[a], 4[b], 5[b], 6[b], 7[d], 8[d], 9[c], 10[c]

Continue Reading

SO IT Computer Fundamentals Digital Logic

Here is the set of questions being asked in Specialist officer IT (Information Technology) Professional Knowledge vbeing asked from the topic Computer Fundamentals and Digital Logic

1. What difference does the 5th generation computer have from
other generation computers?
(a) Technological advancement
(b) Scientific code
(c) Object Oriented Programming
(d) All of the above
(e) None of the above

2. Which of the following computer language is used for
artificial intelligence?
(a) FORTRAN (b) PROLOG
(c) C (d) COBOL
(e) None of the above

3. Which type of system puts the user into direct conversation
with the computer through a keyboard?
(a) Real time processing
(b) Interactive computer
(c) Batch processing
(d) Time sharing
(e) None of the above

4. The term referring to evacuating the content of some part of
the machine is known as
(a) Dump (b) Enhancement
(c) Down (d) Compiler
(e) None of the above

5. A program that is employed in the development, repair or
enhancement of other programs is known as
(a) System software
(b) Software tool
(c) Applications program
(d) Utility program
(e) None of the above

6. Codes consisting of light and dark marks which may be
optically read is known as
(a) Mnemonics (b) Bar code
(c) Decoder (d) All of the above
(e) None of the above

7. A type of channel used to connect a central processor and
peripherals which uses multipling is known as
(a) Modem (b) Network
(c) Multiplexer (d) All of the above
(e) None of the above

8. A compiler means
(a) A person who compiles source programs
(b) The same thing as a programmer
(c) Keypunch operator
(d) A program which translates source program into object
program
(e) None of the above

9. The organization and interconnection of the various
components of a computer system is
(a) Architecture (b) Networks
(c) Graphics (d) Designing
(e) None of the above

10. An index register that is automatically incremented or
decremented with each use is
(a) Auto index (b) Asynchronous
(c) Assembler (d) Compiler
(e) None of the above

Answers: 1[a], 2[b], 3[b], 4[a], 5[b], 6[b], 7[c], 8[d], 9[a], 10[a]

Continue Reading
1 2 3 7